This installation discusses more coherent ways of exhibiting within a host space, in this case by deriving its surface development from an intrinsic evolution of the original space’s geometry.

Fluxo Rosa

TYPE Installation
STATUS Built
LOCATION Morelia, Mexico
YEAR 2004
CLIENT Instituto Cultural de Michoacan, Morelia 

PROJECT ARCHITECT Peter Pichler

Thus the ‘pink flux’ enhances the threshold condition of the colonial arcade in a twofold manner: First by undermining its perimeter with a continuous zigzagging surface that re-establishes a physical relationship to the contiguous plaza. Secondly by closing up at first instance the visual connectivity and then opening up specific pinholes in the base of the cones that describe the precise axis between windows in the north side of the gallery and the larger openings in the south wall. The work is simply projected into the niches formed by the surface. It is subdued to the existing light conditions and alternated with the views over the plaza and passersby. In this way the installation turns into a device of experiential intensification in terms of light, visuals and movement with a high degree of variations in accordance to the time of the day. Making this a potential blueprint for more inclusive and responsive types of enclosure that could replace the existing railings.