The aim of the project is to develop a symbiotic relationship with the surrounding by creating a continuous commercial activity, by keeping relational proportion to the neighbouring buildings and by generating a continuous semi-public space.

Zhuhai Public Cultural Center Library

TYPE Cultural, Library, Archive
STATUS Invited Competition, 2. Prize winners
LOCATION Zuhai, China
YEAR 2016
CLIENT Private

PROJECT ARCHITECT Giulia Mariotti
DESIGN TEAM Che Hung Chien, Giovanni Murgia, Cherry

The project is based on the use of a privileged positioning of the building within a corner site, so as to celebrate the various views of the diverse landscapes around it. It has been created the main ribbon, driven by a circulation shaped by the views.  It starts in the northeast corner of the site at the last floor all the way till the south-east to create a panoramic platform for the urban frontage of the site; then it starts to descend towards the southwest as it approaches the water frontage and its beautiful views. Finally, it turns around at the northwest corner and it touches the ground level to embrace the landscape and the inner plaza. The green strategy is based on the idea of ‘pulling’ and  ‘stretching’ the proposed green running along the waterfront into the site, generating a series of green spaces along with it and anchoring 3 plazas: one internal, more intimate, and two public, facing the waterfront and the city.