The existing tower in the center of Dalian had major design flaws and stood empty for many years. The competition was initiated to explore its adaptation and possible integration into the new World Trade Centre tower next door.

Dalian Diamond Tower

TYPE Offices, Interior
STATUS Competition
LOCATION Dalian, China
YEAR 2008
CLIENT Undisclosed

Plasma Studio proposal wraps a new skin around the existing floor plates, which extend to adopt a new morphology in harmony with the context. The expanded internal volume will assist in a more functional distribution of the various programs.

The extended floor plates are carved by a tessellated mesh of air shafts for energy-efficient climatization and social connectivity.

The design strikes a balance between a commanding visual appearance and identity, and a subtle, clean and receptive quality.