“Moiré effect” is a visual perceptive interference generated for example when grids with different textures or inclinations overlap.

Moiré

TYPE Mobility, Infrastructure
STATUS Competition
LOCATION Vierschach, Italy
YEAR 2013
CLIENT 3 Zinnen AG

PROJECT ARCHITECT Marco Becucci
DESIGN TEAM Eva Castro, Ulla Hell, Holger Kehne, Chuan Wang, Peter Pichler

The project is Plasma Studio's competition proposal for the construction of a pedestrian bridge as connection between the Vierschach train station and the service building for the lifts to the Helm.

The  kinked routing takes up the direction perpendicular to the train stop, after a kink it  then ends parallel to the existing service building. In order to intensify the accessibility to the surrounding parking lot, further entry points are added, making the bridge a really permeable and versatile connecting element.

The proposal should have a representative effect for the lifts and be perceived as an entrance portal to the UNESCO World Heritage Site of the Dolomites, but should still be subordinate to the context of the valley landscape. For this reason - contrary to the competition requirements, due to the great perceived height, a roofed solution is avoided and an open, minimal solution is sought, which follows the building tradition of lightweight rope bridge constructions in the Dolomites.

The “Moiré effect” is used for the development of the materialization: the visual overlap of different layers of steel nets with different inclinations and mesh densities form the railing and thus reminds of the characteristic Dolomite landscape with mountain profiles, which merge with each other and with the background with increasing distance: a light construction with association with the mountain landscape was created without appearing bold or massive.