Located in the medieval centre of San Candido/Innichen, Schäfer Roofscape is a newly-completed restoration and conversion of a historical building.

SCHÄFER ROOFSCAPE

TYPE Residential, Interior, Renovation
STATUS Commission, Built
LOCATION San Candido/Innichen, Italy
YEAR 2012 - 2014
CLIENT Private

PROJECT ARCHITECT Peter Pichler
DESIGN TEAM Maya Shopova

The first three storeys house a department store while the upper three storeys serve as four large, independent apartments within the formerly underused attic space.
The building faces a public plaza protected by local regulations, thus, efforts were directed towards its rear facade. This west-facing elevation explores how slicing and folding can be employed to expand the limits of the ubiquitous pitch roof typology: large glazed balcony slots produce bright, contemporary living conditions and generous exterior expansion space within this dense urban situation. A marked departure from the neighbouring vernacular buildings.