Plasma Studio - DOLOMITENBLICK HOUSE - External Photography Plasma Studio - DOLOMITENBLICK HOUSE - External Photography Plasma Studio - DOLOMITENBLICK HOUSE - External Photography Plasma Studio - DOLOMITENBLICK HOUSE - External Photography Plasma Studio - DOLOMITENBLICK HOUSE - External Photography Plasma Studio - DOLOMITENBLICK HOUSE - Internal Photography Plasma Studio - DOLOMITENBLICK HOUSE - External Photography Plasma Studio - DOLOMITENBLICK HOUSE - Internal Photography Plasma Studio - DOLOMITENBLICK HOUSE - Internal Photography Plasma Studio - DOLOMITENBLICK HOUSE - Internal Photography Plasma Studio - DOLOMITENBLICK HOUSE - Internal Photography Plasma Studio - DOLOMITENBLICK HOUSE - Internal Photography Plasma Studio - DOLOMITENBLICK HOUSE - External Photography Plasma Studio - DOLOMITENBLICK HOUSE - Internal Photography

Dolomitenblick

  • Facebook Logo
  • Twitter Logo
  • LinkedIn Logo
  • Weibo Logo

The building is located on a hillside in the Dolomites, at the edge of a residential area. The volume was in part determined by the functional elements required to host six independent apartments with a common circulation core. A formal incision marks the main access and the division of the units, splitting the main volume in two halves. Apart from its functional connotations, this incision becomes the defining element of the building. From either side of the cut, a strip unfolds to form the balustrade of a generous covered balcony that merges with the surrounding topography. Following the steep natural hillside with each floor, the strips and the façade jump back.

PROGRAMME

The building hosts six generous holiday homes, all directed to catch the southern sun and the panoramic view of the Dolomites. Each unit is designed to maximize privacy through (1) the splitting of the building volume into two parts, and (2) through the stepped balustrades which block the terrace spaces from views from the unit above and from passers-by. Each apartment enjoys an extension of the internal living area through a covered, sun- and view-facing terrace which terminates in a small private garden. Local larch wood defines internal and external living areas. Floor to ceiling glazing allows for maximum views and solar gain. External sun shades and overhangs from the balconies above minimize overheating during the Summertime.

The main circulation–a continuation of the formal incision–is very compact and repeats the use of the local larch wood and colour code from the façade.

MATERIAL

Sited at the edge of a residential area with a very eclectic appearance, we generated a volume which grows out of its surrounding topography and blends into it by reducing the material palette to a very local, almost vernacular, code: larch wood and pre-oxidized copper. Both the copper and the larch wood are subject to a natural change in colour by the atmospheric influence of sun, rain and snow. By borrowing from the colour palette of nearby farmhouses with dark, sunburned larch wood façades, the building blends into its natural surroundings.

Attention was given to the design of the copper balustrades which stem from the natural topography, and wrap around to meet the building at the central incision, peel off again and end once more in the surrounding topography. When peeling off, the metal sheets, divided into horizontal strips, describe a curved hyperbolic-paraboloid geometry. Here, the craftsman's knowledge is showcased to its full extent.

The dark copper surrounds the volume from all sides. The strips form a second skin, offering shelter and defining the roof as a continuation of the overall façade and building volume. The form of the roof itself draws on the local planning regulation which allows only a pitched roof for this specific building plot. Slightly deformed, it merges with our design concept as well as with the traditional pitched roof typology; not merely through repetition, but rather by exploring its hidden potential.

TYPE_

Residential, Interior

status_

Commission, Built

location_

Sesto, Italy

year_

2012

client_

Alpenblick srl

budget_

Undisclosed

size_

1,050 sqm

program_

Apartment block with 6 units and underground garage

.

.

partner in charge_

Eva Castro, Holger Kehne, Ulla Hell

project architects_

David Preindl, Ulla Hell

design team_

Nicoletta Gerevini, Peter Pichler, Daniela Walder, Maya Shopova

advisors_

Erlacher Andreas (Structural Engineering), Alfred Jud (Fire Safety and Services), Georg Mutschlechner (Services Engineering), Ralf Pellegrini (Security Management), Sulzenbacher Ursula (Geological Engineering), Hertha Hurnaus (Photography)

www.plasmastudio.com by Plasma Studio is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.